Érezzük jól magunkat

2011.12.02. 13:37

 A pedagógusértékelés kapcsán sok kérdés merül fel, hogy ki a jó pedagógus, és ezt lehet-e egyáltalán mérni. Ha valaki nem pontosan tölti a naplókat, unalmas órákat tart, nem motivál megfelelően, de rendszeresen tarja a kapcsolatot a szülőkkel, részt vesz továbbképzéseken, és időben ér be a munkahelyére és az órákra az valóban egy közepes pedagógus? A sok szempont közül melyik teszi igazán jó pedagógussá az embert?

Szerintem elsősorban az a jó tanár, aki jó órákat tart. Mitől lesz jó egy tanóra? Természetesen a következőktől:

-          A tanár szaktárgyát jól ismeri, nem csak a száraz anyagot, hanem a hozzá tartozó hátteret, érdekes sztorikat, is amivel színesíteni tudja az anyagot.

-          A tanár konkrét céllal megy be az órára, a tananyagot tervezi, és ha kell, akkor rugalmasan átalakítja. Az óráknak is van eleje, közepe, vége.

-          Folyamatosan ellenőriz, nem feltétlenül jegyre, de visszajelzéseket ad a diákoknak, ha kell dicsér, ha kell elmarasztal.

-          Fegyelmet tart, hogy mindenki tudjon figyelni

-          Változatos eszközökkel, módszerekkel tartja az óráit.

-          A gyengébb képességűekre figyel, hogy ne maradjanak le, a kiemelkedő képességűeknek plusz feladatokat ad.

Ezek mellett még több szempont is eszünkbe juthat, de az ilyen felsorolások mégsem tetszenek. A több éves pályafutásom alatt arra jöttem rá, hogy a helyzet ennél sokkal egyszerűbb: az az óra jó, amin jól érzem magam. Ezeken az órákon a diákok is jól érzik magukat, ezért nem is rendetlenkednek, motiváltak. Milyen szerencsés helyzet az, amikor az a cél, hogy a munkahelyemen jól érezzem magam, mert arról tudom, hogy jól végzem el munkámat. Az a fontos, hogy a tanuló szeresse az órámat. Minden fél motiválttá válik.

Jelenleg az osztályom egy színházi nevelés órán vesz részt két drámapedagógussal. Remekül érzik magukat, fegyelmezni egy másodpercig nem kellett, mindenki aktív, gondolkodik, elmondja véleményét. A „haragosok” egymás mellett ülnek, segítik egymást. Tehát nem lehetetlen, ha van legalább egy átlagosan motivált osztályunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://scola.blog.hu/api/trackback/id/tr73431664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása