Pokorni Zoltán szerint a pályaválasztókat nem az érdekli, hogy 20 év pályán töltött esztendő után, a doktori fokozat megszerzésekor mennyit kereshet egy tanár, hanem sokkal inkább a kezdő pedagógusbérek. Mennyi ez most, és mennyi lesz a jövőben?  Egy főiskolát végzett pedagógus nettó  bére 2011-ben:  87 960 Ft,  jövőre: 79 910 Ft. Ugyan ez egy egyetemet végzett tanár esetében 2011-ben: 92 623 Ft, jövőre: 84 823 Ft. Idézet egy nyáron megjelent cikkből: „18 és 25 év közötti pályakezdők átlagosan bruttó 160 ezer forintot keresnek, a legmagasabb, 209 ezer forintos átlagfizetést az egyetemi végzettségű pályakezdők, míg a legalacsonyabbat (118 ezer forint) az általános iskolát végzettek kapják kézhez”. Bruttóban a főiskolát végzettek bére 122 000 Ft, 4000 Ft-al több, mint az általános végzettek átlagbére. Egyetemet végzett pályakezdő tanár bruttóban 500 Ft híján 130 ezer forintot keres, hogyan is viszonyul ez a 209 ezer forinthoz? (A megoldás: 60%)

                Kezdő pedagógusokat ritkán tesznek meg osztályfőnöknek, nem is szerencsés. A túlórákért igaz kaphatnak pluszpénzt, de pont a pályakezdők a hátuk közepébe sem kívánják, hiszen eleve többet kell készülniük órákra, tanmeneteket, óravázlatokat kell készíteniük.

                De legalább az elhelyezkedés is nehéz ezekért a bérekért. Ezek után mennyire tekinthetjük vonzónak a pedagóguspályát? 

A bejegyzés trackback címe:

https://scola.blog.hu/api/trackback/id/tr143418756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása