Per aspera ad astra

2011.10.27. 08:24

 Az már közhelynek számít, hogy a pedagóguspálya társadalmi és anyagi megbecsültsége is alacsony. Sok pedagógus szerint, ha magasabb lenne a tanári fizetés, az egy csapásra megoldaná mindkét problémát. Az egyiket mindenképpen. Az más kérdés, hogy a társadalom elégedetlen a tanáraival, akkor a fizetésemelés inkább használna vagy ártana a megbecsültségüknek. Vajon a tanárok a fiataloknak azt tanítják, hogy annyit érsz, amennyit keresel?

 

            Mi az oka a tanárok alacsony anyagi megbecsülésének?

 

Az ország anyagi helyzete. Ez azonban nem magyaráz meg mindent.

Az egy pedagógusra jutó tanulók alacsony száma.

Pedagógusképzés. Egyrészt túlképzés van, másrészt a versenyszféra a pedagógus diplomák közül keveset értékelnek. Egyes területeken akkor sem lenne pedagógushiány, ha felére csökkentenék a béreket. A törvényalkotók nincsenek kényszerhelyzetben.

 

            Mi az oka a tanárok alacsony társadalmi megbecsültségének?

 

Keveset dolgoznak. Persze én is kitöltöttem tavaly, hogy mennyit dolgozok, és nálam is több jött ki, mint heti 40 óra, de ez inkább egyéni habitustól függ, amúgy kevés munkával is el lehet lébecolni, sokan ezzel (vissza)élnek, és ez mindenkire rossz fényt vet.

Sok a szabadság. Több, mint a versenyszférában, és pont a legjobbkor kapjuk meg.

Nincs kontroll. Szakfelügyelet nincs, a határozatlan idejű szerződéseket szinte lehetetlen felbontani.

Rugalmatlanok. Ez nem igaz az egész pedagógustársadalomra, de van alapja.

A szülők és a diákok nem nagyon tudják igényeiket érvényesíteni az oktatási folyamatban.

Buták. Jelenleg a pedagógusképzésbe a legkönnyebb bejutni, és sokan csak azért mennek ide, mert bár tanulni nem szeretnek, de a felsőoktatásban résztvevők élete elég csillogónak tűnik ahhoz, hogy kihagyják. Aztán páran mégis pedagógusok lesznek.

 

Ez a jelen. Hogyan lehetne innen elmozdulni? Először a társadalmi megbecsültséget kellene visszaszerezni. Ehhez áldozatokat kell hoznunk. Per aspera ad astra jelentése: rögös úton a csillagokig. Hozzuk meg az áldozatokat a magunk részéről, és a társadalommal a hátunk mögött követelhetjük a magasabb béreket. Mert rossz érzés, hogy a diplomás munkavégzők átlagbérének felét kapjuk meg, de számomra még rosszabb érzés úgy élni, hogy ha pedagógus vagy, akkor lusta, buta, de nagyszájú lehetsz.

 

Ez az első lépés. Egy fórumot akarunk létrehozni, ahol diákok, szülők és pedagógusok megoszthatják egymással gondolataikat, véleményüket. Miért van erre szükség? Az ellenorzo.blog.hu sajnos nem frissül, a szamarpad.blog.hu-n igaz a napokban megjelentek írások, de előtte hosszú ideig nem működött, a komment.hu mostanában alig foglalkozik a témával, pedig a mai napig a legolvasottabb cikkei az oktatásról szóltak.

 

(Ez első bejegyzésnek készült. Sok sarkos és leegyszerűsített kijelentést tartalmaz, de nem akartam „könyvet” írni, inkább a későbbiekben kifejtek alaposabban egy-egy problémakört)

A bejegyzés trackback címe:

https://scola.blog.hu/api/trackback/id/tr223332949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása