Szerb Antal az iskoláról

2011.11.21. 14:08

 1920-ban (19 évesen) Szerb Antal a következőket írta az iskoláról:

1 „A tanárok kapjanak egész magas fizetést. Akkor olyanok fognak tanítani menni,  akik hivatást éreznek erre a pályára”

                Sokan panaszkodnak arról, hogy a tanári pályát a gyengébb képességű diákok választják, emiatt romlik az oktatás színvonala. Különösen egyes szakokon (pl.: matek és angol) egyre inkább tendencia, hogy az elhivatott tanárok is inkább a versenyszférában próbálnak elhelyezkedni, hiszen akár kétszeres fizetést is kaphatnak, mint a közszférában.

2 „Egy iskolába ne járjon több 100 diáknál: akkor a tanárok inkább foglalkozhatnak egyesekkel, másrészt a diákokban inkább fejlődik ki a ’kistársadalom’ érzete”

                Egyre inkább az a tendencia, hogy olyan iskolákat hozzanak létre összevonásokkal, ahol a tanárok száma közelíti a száz főt, a diákoké pedig az ezret. Hogy ez miért jó a költségcsökkentésen kívül, azt nem egészen érti senki.

3 „Mindenki legyen cserkész”

                A két világháború között a cserkészmozgalom nagyon fontos szerepet töltött be az ifjúság életében (lásd Szabó Magda: Für Elise). Mégis úgy gondolom, hogy ez a pont ma is időszerű.   Manapság azt tapasztalom az ifjúság körében, hogy sokkal inkább tévéznek, számítógépeznek otthon, mint hogy részt vegyenek egy osztálykiránduláson, vagy csak a szabadban sportoljanak. Egy tizenévesnek több ezer ismerőse is lehet a közösségi portálokon, de valódi baráti kapcsolatai, közösségi élménye nincs.

4 „A kötelező tananyagot a minimumra kell csökkenteni”

                Írja ezt Magyarország talán legműveltebb embere. Nyílván nem arról van itt szó, hogy megtanulhatatlan mennyiségű tananyagot erőltetnénk a diákokra, hanem arról, hogy a kevés kötelező tananyag mellett a diák többet foglalkozhat azzal, ami igazán érdekli őt. Ha csak belegondolunk abba, hogy a mai diákoknak mennyivel több lehetőségük van bármiféle információ vagy tananyag elérésére, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy ma egy diák önállóan szinte bármilyen tantárgy mesterévé képezheti (képezhetné) magát.

Persze mindegyik ponttal lehetne vitatkozni is. Azonban azt láthatjuk, hogy 1920-ban Szerb Antal olyan pontokat írt le, melyek ma is időszerűek, vitára alkalmasak.

A bejegyzés trackback címe:

https://scola.blog.hu/api/trackback/id/tr963400971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása